Zavisnost od mobilnog uređaja može da izazove razne zdravstvene probleme: Nova studija došla do otkrića

U 21. veku skoro je pa nemoguće zamisliti život bez raznih gedžeta – bilo da je u pitanju kompjuter, laptop, mobilni telefon…

Naše oči su konstantno prikovane za ekran, a to može biti izuzetno opasno. I ne, ne govorimo o zastrašivanjima naših baka: “To što si bolestan ti je zbog telefona!”, ali određeni zdravstveni rizici ipak postoje.

Naime, prema novoj studiji, vođenje razgovora preko telefona u rasponu od 30 minuta tokom sedmodnevne nedelje povećava rizik od visokog krvnog pritiska za 12 odsto, a kod šest sati nedeljno taj rizik se penje na 25 odsto – prenosi “TheSun”.

Studija “YouGov” pokazala je da se 53 odsto korisnika telefona oseća anksiozno kada ga zagube, baterija se isprazni ili nemaju signal.

To se u psihologiji naziva “nomofobija”, odnosno strah od gubljenja pristupa telefonu.

Suočite se sa strahom. Počnite tako što ćete staviti telefon daleko od vas i postepeno povećavati vreme odvojeno od njega.

Ukoliko vas prsti konstantno bole od kuckanja, verovatno ste razvili nešto što se zove “Tinder finger”.

Studija objavljena u Žurnalu za javno zdravlje otkrila je da, iako nelagodnost može biti kratkotrajna, može dovesti do tetivitisa ako se ne leči, pa čak i dugotrajni invaliditet.

Zato obuzdajte naviku i pravite pauze od kucanja na svakih 20 minuta.

Osećaj da je telefon postao naša “produžena ruka” nije samo izraz koji se koristi već stvarno stanje u psihologiji.

Naime, ako konstantno “čujete” zvuk obaveštenja za poruku – a poruke nema, možda patite od “fantomskog telefonskog sindroma”.

Studija rađena u Americi pokazala je da je oko 90 odsto korisnika iskusilo ovaj sindrom.

Ozbiljniji slučajevi su lečeni kognitivnom terapijom.

S obzirom na to da u proseku proveravamo telefon više od 150 puta dnevno, naš vid je znatno pogođen, a “noćno skrolovanje” ga dodatno pogoršava.

Ovo može izazvati makularnu degeneraciju – stanje kada se centar mrežnjače pogoršava i vid iskrivljuje ili gubi.

Za svakih 20 minuta na telefonu – skrenite pogled na 20 sekundi.

Gledanje u telefon tokom noćnih sati takođe utiče na smanjenje melatonina – hormona zaduženog za dobar san.

“Simon Bolivar University” utvrdio je da konstantno korišćenjeg ovog zavisnog uređaja povećava rizik od gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti za šokantnih 43 odsto.

A korišćenje telefona dok jedete povećava unos kalorija za 15 odsto.

Takođe, akne mogu da budu još jedna u nizu posledica. Naime, ekran našeg telefona sadrži deset puta više bakterija nego vc-školjka, prema studiji Univerziteta u Arizoni, stoga, ukoliko ne operete ruke nakon korišćenja – ugrožavate kožu.

Psiholozi takođe upozoravaju da ukoliko svako pitanje koje nas zanima “guglamo” – to nas čini mentalno lenjima i na duže staze može da postane problem po celu civilizaciju.

(Telegraf.rs)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top