6 korisnih savjeta za brže, jednostavnije i jeftinije čišćenje doma

Rijetko tko uživa u čišćenju kućanstva. Ako niste među tim sretnicima kojima je čišćenje gušt, imamo sjajne vijesti za vas! Pripremili smo nekoliko ideja koje će vam pomoći da održavanje doma besprijekorno čistim bude jednostavnije i brže nego ikada do sad. Uz to, imamo i savjet uz koji ćete moći ostvariti značajne uštede prilikom kupnje proizvoda za čišćenje doma.

Pa krenimo!

Napravite plan i raspored čišćenja

Svaki dobar posao kreće s kvalitetnim planom, a to vrijedi i za čišćenje. Odredite dane u tjednu kojima ćete odraditi konkretne kućanske poslove i pokušajte se pridržavati stvorenog plana. Dobra ideja za obitelji je napraviti plan koji će uključivati sve članove, pa čak i najmlađe, kojima će to biti sjajna prilika za stjecanje važnih vještina i odgovornosti. Zajednički se dogovorite koji dio čišćenja kome najviše odgovara, pripremite jednostavnu tablicu s rasporedom aktivnosti i stavite ju na vidljivo mjesto, primjerice na frižider. Po završetku zadatka prekrižite stavku s popisa i pratite kako dom zajedničkim snagama postaje sve čišći!

Raščistite nered

Jedan od najboljih savjeta za jednostavnije čišćenje je uklanjanje nereda iz životnog prostora. Iako nije za očekivati da ćete živjeti u domu bez ikakvih detalja i ukrasa, dobra je ideja njihov broj svesti na minimum, barem ako za cilj imate pojednostavljenje procesa čišćenja.

Primjerice, prilikom čišćenja kuhinje, uklanjanje prašine i masnoće s bezbroj staklenki, boca, kutija za hranu i sličnih stvari koje se mogu naći na kuhinjskoj plohi trajat će vrlo dugo. Ako ovakve detalje držite uredno pospremljenima u kuhinjskim ormarićima te njihov broj na radnoj površini svedete na minimum, čišćenje kuhinje bit će značajno brži i jednostavniji posao. Ovo vrijedi i za kozmetiku u kupaonici, ali i za ostale dijelove doma. Manje je više!

Brzinskim pospremanjem do manje mukotrpnog čišćenja

Glavna tajna “bezbolnog” čišćenja doma je redovitost. Ako dozvolite da u domu zavlada kaos – primjerice ako se nagomila pun sudoper posuđa, brdo neopranog rublja ili ako se nakupi tvrdokorni kamenac na površinama u kupaonici, čišćenje će se pretvoriti u noćnu moru.

Kako biste to izbjegli, pokušajte s usputnim rutinskim čišćenjem. Primjerice, lagano prebrišite kuhinjsku plohu odmah nakon pripreme obroka te brzinski prebrišite staklena vrata tuš kabine nakon tuširanja. Ovi zadaci oduzet će svega par minuta, a spasit će vas od gomilanja nečistoća i nereda, pa će čišćenje postati puno brže, jednostavnije i manje mukotrpno.

Prioritet su kuhinja i kupaonica

U većini ovog teksta fokusirani smo na kuhinju i kupaonicu, ali to nije slučajno tako! Ova dva dijela doma iz nekoliko bi razloga trebala biti prioritet kad je riječ o čišćenju. U njima dolazi do najbržeg stvaranja nečistoća, zbog čega ih je potrebno najčešće čistiti. Uz to, visoka razina čistoće ovih prostora neophodna je i iz higijenskih razloga, i to više nego u bilo kojem drugom dijelu doma. Stoga, neka kuhinja i kupaonica budu apsolutni prioritet na vašem popisu iz savjeta broj 1.

Imajte sve proizvode za čišćenje pri ruci

Kada se primite čišćenja određenog dijela doma, osigurajte da imate sve što vam je potrebno pri ruci, kako biste bili čim učinkovitiji. Pripremite sve proizvode i opremu za čišćenje u lavoru ili platnenoj vrećici i ponesite ih sa sobom, jer ćete tako uštedjeti na vremenu koje izdvajate na održavanje doma.

Kupujte velika pakiranja proizvoda za čišćenje i uštedite

Do sada smo se najviše posvetili pojednostavljenju i ubrzanju čišćenja, no nismo zaboravili na smanjenje troškova koje smo spomenuli u naslovu.

Iako sredstva za čišćenje doma možda ne djeluju skupo kada gledamo pojedinačni proizvod, treba uzeti u obzir da se ne radi o samo jednom proizvodu, već o barem desetak različitih – sredstvo za čišćenje posuđa, rublja, podova, prozora, tuša, WC školjke, kuhinje… Lista je dugačka, zbog čega može doći do gomilanja značajnih troškova.

Kako ne biste morali napraviti kompromis po pitanju čistoće doma, a svejedno uštedjeli, praktična su opcija velika pakiranja proizvoda za čišćenje. Naime, dobro poznati brendovi ovakvih proizvoda, kao što su Ariel, Mr. Propper i Jar, proizvode velika pakiranja svima poznatih proizvoda koja su znatno jeftinija u odnosu na ona klasična na koja smo navikli.

Ovakvi proizvodi najčešće nisu dostupni u trgovinama s robom široke potrošnje jer su uglavnom namijenjena za primjerice hotele i poslovne objekte, pa mnogi ne znaju da uopće postoje. No imamo sjajne vijesti za vas – dostupni su na senzacionalno.hr webshopu!

Kod čišćenja doma nema prevelike filozofije, najbolji je savjet da se trudite biti redoviti, jer ćete tako izbjeći gomilanje posla i dugotrajno mukotrpno čišćenje. Određivanje zajedničkog rasporeda, držanje plana i razbijanje posla u male rutinske zadatke, svakako će uštedjeti vrijeme i uložen trud, a za uštede po pitanju financija svakako razmotrite kupnju velikih pakiranja proizvoda za čišćenje doma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top